Pa Kwa Chang

V šoli SHI-DO vam omogočamo učenje kraljice borilnih veščin Pa Kwa Chang / Bagua Zhang. Če smatramo Tai Chi Chuan za veščino mehkosti, tekočnosti in prilagodljivosti, kjer je element vode njena največja značilnost, je pri Pa Kwa Chang-u največja značilnost zrak, neotipljivost,…

Značilnost zraka je, da je zelo lahek, povsod prisoten je neotipljiv. Kadar napade, napade v obliki burje, tornada zato je neustavljiv, posebno zaradi centrifugalnih in centripetalnih sil, ki premaknejo in odnesejo domala vse. Ta veščina je osnovana tudi na principih starodavne knjige I Ching, tako imenovane knjige sprememb. Nenehne spremembe v gibanju, hitrosti in strategiji, so njena velika značilnost in posebnost. Ker se smatra kot univerza borilnih veščin, torej nadaljevanje najrazličnejših že znanih načinov boja, je primerna za tiste, ki so v nečem že vešči, oziroma imajo za seboj vsaj nekaj let vadbe.

V elementih in premikih Pa Kwa Chang je že vgrajen močan in učinkovit Qi-Gong. Vsaka borilna veščina mora biti sestavljena iz borilnih in zdravilnih tehnik, ki omogočajo človeku čim boljšo evolucijo samega sebe na vseh nivojih.

Na vprašanje kateri veščini naj bi bila podobna, je moj odgovor: nobeni in vsem. Pa Kwa Chang vsebuje načine dela vseh ostalih veščin kot osnovo, poleg tega pa še svoje težje programe v kompleksnejši obliki.

Pogoj za vpis so vsaj tri leta izkušenj s kako drugo borilno veščino.